Verwerkingsadvies voor keramische tegels
Wanneer u uw nieuwe keramische tegels wilt verwerken in uw tuin is het handig om hier goed voorbereid mee aan de slag te gaan. Steenvoordeel voorziet u graag van advies en geeft u de handvaten om de keramische tegels in één keer goed te verwerken. Aan de hand van een stappenplan kunt u snel aan de slag en genieten van uw nieuwe tegels!
Enkele algemene zaken
Het zandbed
Wanneer u keramische tegels in uw tuin wilt verwerken dan dient u ervoor te zorgen dat het zandbed voldoende is afgegraven. Daarna moet u een draagvaste ondergrond van ca. 20 cm puin of korrelmix aanleggen. Daarna het geheel goed aftrillen voordat de drainage mortel wordt aangebracht.
Houdt hier rekening mee!
Bedenk van te voren of u met een auto over de aan te leggen tegels gaat rijden. Zo ja, dan moet u 12 cm dik drainage mortel gebruiken. Wordt er niet op gereden, dan volstaat een laagdikte van 6 tot 8 cm drainage mortel.
Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden dat de tegel hoger komt te liggen dan de kantopsluiting.
Het is verstandig om de tegels te verwerken met een afschot, van de weinig aflopend, van 1 cm per strekkende meter. Gebruikt u waterdoorlatend voegmiddel dan mag het afschot ook iets minder zijn dan 1 cm, echter bij het gebruik van niet-waterdoorlatend voegmiddel is 1 cm wel nodig! Houdt daarnaast een voegbreedte van minimaal 4 mm aan; de voegdiepte is afhankelijk van de hoogte van de tegel.
Let hier extra goed op!
Wanneer u het zandbed goed heeft afgetrild, kunt u beginnen met de verwerking van de keramische tegels. Wat u niet wilt is dat de tegels verschuiven nadat ze gelegd zijn. Dit kunt u voorkomen door langs de buitenkant een opsluitband aan te brengen; de tegels worden dan ‘opgesloten’ door de banden.
- Deze opsluitbanden worden ongeveer 1 cm lager geplaatst dan de bestrating.
- Begint u haaks met bestraten, blijf dan ook haaks werken.
- Leg de tegels met een minimale voeg van 4 mm, zodat de randen van de tegels niet beschadigd raken.
- U kunt de tegels ook op maat zagen wanneer u niet goed uitkomt met straten. Zorg ervoor dat de tegels nat zijn tijdens het zagen en zaag niet boven de andere tegels i.v.m. zaagwater. Na het zagen dient u de tegeldelen meteen schoon te spoelen met schoon water, zodat er geen vlekken kunnen ontstaan.
- Voor u gaat straten moet u genuanceerde tegels goed mixen uit verschillende pakketten en lagen. Aders en natuurlijke structuren en kleurafwijkingen kunnen voorkomen en dus zijn dus géén gebreken!
De verwerking van de keramische tegels
1. Als u algemene voorbereidingen heeft genomen en het zandbed vlak heeft gemaakt en vervolgens heeft afgetrild, kunt u 6 tot 8 cm (hoogte) Tras drainage mortel aanbrengen in banen van 90 cm. Verwerk deze mortel ‘voor de voet’ of ‘aan de draad’!. Verwerk en meng de mortel zoals aangegeven op de verpakking en maak, indien mogelijk, gebruik van een betonmolen. Zoals eerder gezegd: houdt een voegbreedte van 4 mm aan!
2. Heeft u bovenstaande gedaan, dan kunt u de lijm aanbrengen op de keramische tegel. Smeer de lijm over de volledige onderkant van de tegel en leg deze in de vers aangebrachte mortel. Klop de tegel vervolgens aan met een rubberen hamer. Let op dat er geen lijm op de zijkanten van de keramische tegel komt.
3. Herhaal stap 2 voor het gehele te bestraten oppervlak. Eventueel moet u nog drainage mortel tussen de voegen weghalen, zodat u niet in de problemen komt tijdens het invoegen. Let op dat de voegdiepte gelijk is aan de hoogte van de tegel, dus als uw keramische tegel 20 mm hoog is, dan moet u een voegdiepte van 20 mm aanhouden.
4. Als u klaar bent met het leggen van de keramische tegels, dan moeten de tegels en de drainage mortel 24 uur lang drogen. Na deze periode kunt u beginnen met voegen.
5. Voordat u aan de slag gaat met het voegmortel is het belangrijk om het tegeloppervlak goed nat te maken.
6. Verdeel vervolgens de voegmortel over het goed bevochtigde oppervlak. Nadat u de mortel goed verdeeld heeft over het oppervlak kunt u met een harde bezem of rubberen trekker de mortel met veel water diep en stevig in de voegen werken. Gebruik hiervoor een brede waterstraal, omdat de voegmortel hierdoor een hogere dichtheid krijgt in de voegen.
7. Als u klaar bent met stap 6, dan kunt u de voegmortel even laten drogen. Als het 18 graden is, dan mag u de mortel ca. 20 minuten laten drogen. Hierna kunt u de mortelresten met een zachte bezem diagonaal met de voeg afvegen. Let op! Verwijder ALLE mortelresten, want eventuele residuen blijven kleven aan de oppervlakte en kunnen alleen mechanisch nog verwijderd worden. Eventuele glans als het gevolg van het schoonmaken zal vanzelf langzaam wegtrekken.
8. Mochten de weersvoorspellingen niet best zijn, bescherm dan uw bestrating! De voegen moeten minimaal 24 uur beschermd worden van vorst of zware neerslag. Zware neerslag kan voegmateriaal uit de voegen spoelen en u wilt natuurlijk niet dat uw voegwerk voor niets is geweest. Gebruik folie om het oppervlak te beschermen: breng de folie zo aan dat er ook nog ruimte over blijft voor ventilatie. Na deze 24 uur is het oppervlak begaanbaar en na 7 dagen volledig belastbaar. Echter, bij lagere temperaturen kan dit ook iets langer duren. Neem geen risico en neem de tijd!