Onderhoud je bestrating en geniet jarenlang van een prachtige tuin!

Je wilt natuurlijk dat je bestrating er jarenlang mooi uitziet. Goed onderhoud is de sleutel om dit te bereiken. Hoewel veel mensen denken dat bestrating onderhoudsvrij is, kunnen bladeren, algen, strooizout en vetvlekken je bestrating na verloop van tijd aantasten. Gelukkig is het onderhoud van je bestrating eenvoudig, zolang je de juiste aanpak volgt. Hieronder geven we je vijf handige tips om ervoor te zorgen dat jouw bestrating in topconditie blijft.

1. Vermijd standaard hogedrukreinigers 🚫💦

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je bestrating snel schoon te maken met een hogedrukreiniger, kan dit meer kwaad dan goed doen. Een te krachtige waterstraal kan namelijk de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen wegspoelen, waardoor je bestrating blijvende schade oploopt. Wil je toch een hogedrukreiniger gebruiken? Houd dan minimaal 20 cm afstand tussen de spuitkop en de bestrating en gebruik een apparaat met een nominale druk van maximaal 140 bar. Vermijd daarnaast het gebruik van een vuilfrees en reinig altijd met schoon water.

2. Verwijder algen en mossen regelmatig 🌿🧼

Algen en mossen zijn een veelvoorkomend probleem, vooral op vochtige plekken en tijdens de wintermaanden. Ze kunnen je bestrating glad maken en geven het een onverzorgd uiterlijk. Gelukkig kun je dit eenvoudig aanpakken met de juiste reinigingsmiddelen. Regelmatige schoonmaakbeurten met speciale algen- en mosverwijderaars zorgen ervoor dat je bestrating er weer als nieuw uitziet.

3. Wees alert op kalkuitbloei ⚪

Kalkuitbloei, ook wel bekend als witte uitslag, komt vaak voor bij cementgebonden materialen en is het resultaat van een chemische reactie tussen water en het materiaal van de bestrating. Hoewel het een esthetisch probleem kan zijn, heeft kalkuitbloei geen invloed op de kwaliteit van je bestrating. In de meeste gevallen verdwijnt de witte uitslag vanzelf na verloop van tijd.

4. Bladeren, strooizout en krassen voorkomen 🍂❌

Bladeren die in de herfst op je bestrating vallen, kunnen vlekken veroorzaken door de zuren die erin zitten. Deze vlekken verdwijnen meestal vanzelf door regen of een eenvoudige schoonmaakbeurt. Belangrijker is het vermijden van strooizout in de winter, omdat dit je bestrating ernstig kan beschadigen. Strooizout is agressief en kan leiden tot verkleuring en verslechtering van het materiaal. Gebruik liever alternatieven zoals zand. Vergeet daarnaast niet om je tuinmeubels te voorzien van rubberdopjes om krassen te voorkomen wanneer je ze verschuift.

Meer tips nodig of advies op maat? 
Toch wel een aantal aandachtspunten, maar volg de bovenstaande adviezen en tips op en u kunt nog jarenlang genieten van uw bestrating. Wilt u graag meer informatie ontvangen of ziet u met een onderhoudsprobleem waar u niet uitkomt? Neem dan contact op met de medewerkers van Steenvoordeel, wij helpen u graag verder!